Luvut ja laskutoimitukset

Yhteenlaskujen laskujärjestys
Kun kokonaislukuja lasketaan yhteen, järjestyksellä ei ole väliä. Esimerkiksi laskutehtävä kaksi plus kolme plus kahdeksan voidaan laskea kahdella tavalla, jotka kumpikin antavat saman tuloksen. Voimme aloittaa vasemmalta ja laskea yhteen ensin kaksi ja kolme. Niiden summa on viisi. Kun lisäämme siihen kahdeksan, saamme tulokseksi kolmetoista.

Toinen tapa ratkaista sama tehtävä on aloittaa laskeminen oikealta. Lasketaan siis ensin yhteen kolme ja kahdeksan. Niiden summa on yksitoista. Kun siihen lisätään kaksi, saadaan tulokseksi kolmetoista kuten aiemminkin. Yhteenlaskussa laskujärjestyksellä ei ole merkitystä.

Se tarkoittaa myös että yhteenlaskettavien järjestystä voi aina muuttaa. Voimme siirtää toistensa viereen lukuja, joiden summa on helppo laskea. Lasketaan esimerkiksi yhteen luvut yhdestä yhdeksään. Tämä summa olisi työläs laskea järjestyksessä alusta lähtien. Sen sijaan järjestelemme yhteenlaskettavat uudelleen. Etsitään lukuparit, joiden summa on kymmenen. Yksi plus yhdeksän, kaksi plus kahdeksan, kolme plus seitsemän, neljä plus kuusi. Ja lisäksi viisi, jolle ei ole paria. Nyt voimme järjestellä yhteenlaskettavat uudelleen. Kun laskemme lukuparit yhteen, laskutehtävämme muuttuu helpoksi päässälaskuksi. Neljä kymppiä ja vitonen, sehän on tietenkin neljäkymmentäviisi.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus