Luvut ja laskutoimitukset

Yhteenlasku
Yhteenlasku tarkoittaa kahden lukumäärän yhdistämistä. Esimerkiksi, jos pyöräkauppiaalla on pihalla viisi polkupyörää ja hän hankkii neljä lisää, montako polkupyörää hänellä lopuksi on?

Esimerkkilaskumme voidaan kirjoittaa muodossa viisi plus neljä. Matematiikassa yhteenlaskun symboli on ristinmuotoinen plus-merkki.

Laskutehtävä voidaan ratkaista yhdistämällä vanhat ja uudet polkupyörät samaksi kokonaisuudeksi. Sen jälkeen laskemme pyörien määrän. Vastaus on yhdeksän menopeliä.

Voimme kirjoittaa ratkaisun käyttämällä yhtäsuuruusmerkkiä, joka koostuu kahdesta päällekkäisestä viivasta. Viisi plus neljä on yhtä kuin yhdeksän. Yhteenlaskun tulosta sanotaan summaksi, joten voimme myös sanoa että viiden ja neljän summa on yhdeksän.

Yhteenlaskua voidaan havainnollistaa myös lukusuoran avulla. Lukusuora esittää kokonaislukujen keskinäisen järjestyksen ja etäisyyden toisistaan. Kokonaisluvut asetetaan lukusuoralle järjestykseen, tasaisin välein vasemmalta oikealle.

Lasketaan nyt yhteenlasku viisi plus neljä lukusuoran avulla. Lähdetään liikkeelle luvun viisi kohdalta. Siihen lisätään neljä, joten siirrymme lukusuoralla neljä askelta oikealle. Yhteenlaskun tuloksen kertoo se luku, jonka kohdalle pysähdymme. Yksi, kaksi, kolme, neljä askelta. Päädymme luvun yhdeksän kohdalle. Viisi plus neljä on yhtä kuin yhdeksän.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus