Luvut ja laskutoimitukset

Yhteenlasku ja vähennyslasku laskimella
Yhteen- ja vähennyslaskut sujuvat helpoimmin käyttämällä laskinta apuna. Laskimena voi käyttää joko perinteistä taskulaskinta tai kännykän tai tietokoneen laskinsovellusta. Ne toimivat pääpiirteittäin samalla tavalla.

Yhteenlasku laskimella sujuu seuraavasti. Lasketaan yhteen vaikkapa kaksikymmentäyksi ja viisitoista. Syötetään laskimeen ensin luku kaksikymmentäyksi käyttämällä numeropainikkeita. Valitaan sitten yhteenlasku painamalla plus-painiketta. Sitten syötämme toisen yhteenlaskettavan eli luvun viisitoista. Laskutehtävän tuloksen saamme näkyviin painamalla yhtäsuuruuspainiketta. Ruudulla näkyy vastaus, kolmekymmentäkuusi.

Ennen kuin jatkamme toisella esimerkkilaskulla, tyhjennämme laskimen työmuistin. Työmuistin tyhjennyspainike on yleensä merkitty kirjaimilla AC tai C ja se eroaa väritykseltään muista painikkeista. Painamalla tyhjennyspainiketta pari kertaa aina ennen laskimen käyttöä varmistat sen, että laskimen muistiin jäänyt luku ei vaikuta seuraavaan laskutoimitukseen.

Vähennyslasku sujuu samaan tapaan kuin yhteenlasku, mutta tällä kertaa käytämme miinuspainiketta. Lasketaan vaikka paljonko on kolmekymmentä miinus seitsemäntoista. Syötetään laskimeen ensin vähennettävä eli kolmekymmentä, painetaan sitten miinuspainiketta, ja syötetään vähentäjä eli seitsemäntoista. Painamalla yhtäsuuruuspainiketta saamme näkyviin lopputuloksen, eli kolmetoista.

Negatiivisia lukuja voi syöttää laskimeen käyttämällä erillistä plus/miinus -painiketta. Tällä painikkeella voi vaihtaa syötetyn luvun etumerkkiä. Esimerkiksi laskutehtävä kolme miinus minus kaksi syötetään seuraavasti: kolme miinus kaksi plusmiinus on yhtä kuin. Ja vastaus on viisi.

Virheiden välttämiseksi kannattaa laskea pitkät laskutehtävät vaiheittain ja kirjoittaa välitulokset muistiin. Lopputulokseksi saatu vastaus kannattaa usein tarkistaa laskemalla uudelleen. Kannattaa myös miettiä, onko tulos niin suuri tai pieni kuin olettaisit.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus