Luvut ja laskutoimitukset

Yhteenlasku allekkain
Esittelin aiemmin kokonaislukujen yhteenlaskua lukusuoran avulla. Lukusuoran avulla voi harjoitella pienten lukujen lisäämistä toiseen lukuun. Mutta kun luvut alkavat olla isoja, tarvitaan parempi menetelmä. Nopein tapa laskea yhteen on käyttää taskulaskinta tai laskinsovellusta tietokoneella tai kännykällä. Laskimen käytön opetan toisen oppitunnin aikana. Nyt opettelemme ensin yhteenlaskun paperilla, niinsanotusti allekkain.

Allekkainlaskussa yhteenlaskettavat luvut kirjoitetaan päällekkäin siten, että niiden oikea reuna on samassa kohtaa. Ykkösiä merkitsevät numerot tulevat siis omaan sarakkeeseensa, kymmenet seuraavaan ja niin edelleen. Ruutupaperin käyttö helpottaa laskemista. Esittelen menetelmän esimerkin avulla. Lasketaan yhteen kuusisataa viisikymmentä kolme ja kolmekymmentä neljä. Lasketaan siis näiden kahden luvun summa.

Yhteenlasku allekkain aloitetaan aina oikealta. Lasketaan yhteen kolme ja neljä. Tämä on päässälasku, ja tulokseksi saadaan seitsemän. Merkitään se viivan alle.

Seuraavaksi lasketaan yhteen kymmenet, eli viisi ja kolme. Sitä tulee kahdeksan. Kirjoitamme sen viivan alle samaan sarakkeeseen.

Seuraavaksi lasketaan yhteen sadat. Ylempi luku sisältää kuusi sataa, alempi ei yhtään. Kuusi plus ei mitään on kuusi. Kirjoitamme sen viivan alle. Olemme nyt laskeneet yhteen kaikki sarakkeet. Lukujemme summa voidaan lukea viivan alta, se on kuusisataa kahdeksankymmentäseitsemän.

Aina yhteenlasku allekkain ei ole näin yksinkertaista. Usein joutuu käyttämään lisäksi menetelmää nimeltä muistiin merkitseminen, mutta se on vasta seuraavan oppitunnin aihe.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus