Luvut ja laskutoimitukset

Vaihdannaisuus yhteen- ja vähennyslaskuissa
Yhteenlasku on vaihdannainen laskutoimitus. Toisin sanoen, summattavien järjestys voidaan vaihtaa ja tulos on silti sama. Kaksi plus viisi antaa saman tuloksen kuin viisi plus kaksi. Voimme tarkistaa tämän lukusuoran avulla. Lasketaan ensin kaksi plus viisi. Lahdetään kakkosesta liikkeelle ja siirrytään viisi askelta eteenpäin. Tulos on seitsemän. Lasketaan seuraavaksi, paljonko on viisi plus kaksi. Lahdetään viitosesta liikkeelle ja siirrytään kaksi askelta eteenpäin. Tulos on taas seitsemän.

Vaihdannnaisuus ei päde vähennyslaskussa. Jos vaihdamme vähennettävän ja vähentäjän keskenään, laskun tulos muuttuu. Esimerkiksi viisi miinus kolme ei ole sama kuin kolme miinus viisi. Viisi miinus kolme on kaksi, ja kolme miinus viisi on miinus kaksi.

Vaikka vähennyslasku ei ole samalla tavalla vaihdannainen kuin yhteenlasku, vähennettävän ja vähentäjän vaihtaminen keskenään tuottaa kuitenkin ennustettavan tuloksen. Aiemmassa esimerkissä alkuperäisen vöhennyslaskun tulos oli kaksi. Kun vähennettävä ja vähentäjä vaihdettiin keskenään, tulokseksi tuli miinus kaksi, kahden vastaluku. Tämä pätee yleisestikin. Kun vähennyslaskun vähennettävä ja vähentäjä vaihdetaan keskenään, erotus vaihtuu vastaluvukseen.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus