Luvut ja laskutoimitukset

Vähennyslasku
Vähennyslasku tarkoittaa yhden luvun vähentämistä toisesta. Esimerkiksi jos pyöräkauppiaalla on pihalla kahdeksan polkupyörää ja hän myy niistä kaksi, montako jää jäljelle?

Laskutehtävä voidaan ratkaista jakamalla pyörät kahteen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään siirretään myydyt kaksi pyörää. Toiseen ryhmään jäävät ne pyörät, joita ei vielä myyty.

Kun laskemme tämän ryhmän pyörät, huomaamme että niitä on jäljellä kuusi. Vastaus kysymykseen on siis kuusi polkupyörää.

Matematiikassa vähennyslaskun symboli on miinus-merkki, joka on vaakasuora viiva. Esimerkkilaskumme voidaan kirjoittaa muodossa kahdeksan miinus kaksi on yhtä kuin kuusi. Vähennyslaskun tulosta sanotaan erotukseksi, joten voimme myös sanoa että kahdeksan ja kahden erotus on kuusi.

Lukua, josta vähennetään, sanotaan usein vähennettäväksi. Luku, joka kertoo paljonko vähennetään, on nimeltään vähentäjä. Tässä esimerkissä vähennettävä on kahdeksan ja vähentäjä kaksi.

Aivan kuten yhteenlaskuja, myös vähennyslaskuja voidaan havainnollistaa lukusuoran avulla. Lasketaan nyt vähennyslasku kahdeksan miinus kaksi lukusuoran avulla. Lähdetään liikkeelle luvun kahdeksan kohdalta. Siitä vähennetään kaksi, joten siirrymme lukusuoralla kaksi askelta vasemmalle. Vähennyslaskun tuloksen kertoo se luku, jonka kohdalle pysähdymme. Yksi askel, kaksi askelta. Päädymme luvun kuusi kohdalle. Kahdeksan miinus kaksi on yhtä kuin kuusi.

Vähennyslasku on yhteenlaskun käänteislaskutoimitus. Se tarkoittaa, että voimme aina tarkistaa vähennyslaskun tuloksen laskemalla yhteen lopputuloksen ja luvun joka vähennettiin eli vähentäjän. Olemme laskeneet vähennyslaskun oikein jos tulos on yhtä suuri kuin vähennettävä, eli se luku joka meillä alun perin oli.

Tarkistetaan nyt esimerkkilaskumme tulos. Laskimme, että kahdeksan miinus kaksi on kuusi. Se tarkoittaa, että yhteenlaskun kuusi plus kaksi pitäisi antaa tulos kahdeksan. Voimme tarkistaa tämän lukusuoraa käyttämällä. Kun lisäämme äsken laskemamme vähennyslaskun tulokseen eli kutoseen kaksi, saamme kahdeksan, kuten pitääkin. Kahdeksan miinus kaksi on kuusi, koska kuusi plus kaksi on kahdeksan.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus