Algebra

Peruslaskutoimitukset muuttujilla
Muuttujia voidaan laskea yhteen ja vähentää toisistaan kuten mitä tahansa lukuja. Esimerkiksi lauseke a plus kaksi kertaa a voidaan kirjoittaa muotoon kolme kertaa a. Luvun ja muuttujan tuloa merkittäessä kertomerkki jätetään yleensä pois. Yhteenlaskumme tulos voidaan siis kirjoittaa myös muodossa kolme a. Lauseke on nyt täysin sievennetty. Sieventäminen tarkoittaa lausekkeen kirjoittamista mahdollisimman tiiviiseen ja yksinkertaiseen muotoon.

Kahden eri tuntemattoman summaa tai erotusta ei voida kirjoittaa yksinkertaisempaan muotoon. Esimerkiksi lauseke a plus kaksi b on täysin sievennetty. Emme tiedä mitään a:n ja b:n arvojen suhteesta, joten lauseketta ei voi yksinkertaistaa.

Kahden tuntemattoman tulo voidaan kirjoittaa tiiviisti jättämällä kertomerkki pois. Esimerkiksi ab tarkoittaa samaa kuin a kertaa b.

Muuttujalla voi myös jakaa, kunhan muistaa että nollalla ei voi jakaa. Jos lausekkeen nimittäjässä on muuttuja, pitää muistaa määritellä ehto, joka varmistaa että nimittäjä ei voi olla nolla. Esimerkiksi lausekkeella b jaettuna a miinus kahdella ei ole arvoa, kun a on kaksi. Kaikilla muilla a:n arvoilla lausekkeella on arvo, joka voidaan laskea, kun tiedetään a:n ja b:n arvot.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, ja ratkaise harjoitustehtäviä, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Testaa osaamisesi, treenaa ja suorita tämä oppitunti ratkaisemalla harjoitustehtäviä, sellaisia kuin tämä:

Sievennä: \(5e + 6e + 2f + 3f\)

Ratkaise tehtäviä

Tämän oppitunnin on suorittanut tähän mennessä 1176 henkilöä, viimeisimpänä Jenna. Hienoa!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus