Luvut ja laskutoimitukset

Nollalla jakaminen
Nolla on sen verran omalaatuinen luku, että siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Jos jostain luvusta vähennetään nolla, tai siihen lisätään nolla, kyseinen luku ei muutu miksikään. Tämä on itse asiassa nollan määritelmä.

Kertolaskuja tehdessä kannattaa huomata, että mikä tahansa luku kerrottuna nollalla on nolla. Tämän muistaminen voi joskus nopeuttaa ratkaisun löytämistä.

Tärkeintä on muistaa, että nollalla ei voi jakaa. Jos sitä yrittää vaikkapa taskulaskimella, niin saa vastaukseksi virheilmoituksen. Laskutehtävällä ei ole ratkaisua. Tutkitaanpa, miksi näin on. Yritetään jakaa esimerkiksi ykkönen nollalla. Jos tämä olisi mahdollista, se tarkoittaisi että saatu tulos kerrottuna nollalla on yksi. Mutta juuri aiemmin totesimme, että mikä tahansa luku kerrottuna nollalla on nolla. Ei ole olemassa lukua, joka kerrottuna nollalla olisi jotain muuta kuin nolla. Tästä syystä nollalla ei voi jakaa.

Nollalla jakamisen mahdottomuus kannattaa pitää mielessä myöhemmin, kun opettelemme ratkaisemaan yhtälöitä.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, ja ratkaise harjoitustehtäviä, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Testaa osaamisesi, treenaa ja suorita tämä oppitunti ratkaisemalla harjoitustehtäviä, sellaisia kuin tämä:

Paljonko on \(9 \cdot 0\) ?

Ratkaise tehtäviä

Tämän oppitunnin on suorittanut tähän mennessä 1001 henkilöä, viimeisimpänä Mia. Hienoa!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus