Luvut ja laskutoimitukset

Nolla
Nolla on luku, jonka merkitys on ei ainuttakaan. Maapallolla eli aikoinaan dinosauruksia. Montako dinosaurusta jäi jäljelle, kun luonnonkatastrofi tappoi joka ikisen? Ei yhtään. Voidaan sanoa, että maapallolla on nolla dinosaurusta. Jos lintuja ei lasketa.

Nollan symboli on soikea ympyrä. Matemaatikot oppivat käyttämään nollaa laskutoimituksissa vasta keskiajalla. Esimerkiksi muinaisilla egyptiläisillä oli kyllä käytössä nollaa vastaava symboli, mutta he eivät käyttäneet sitä numerona kuten me nykyään käytämme. Nollan käyttö tasavertaisena numerona muiden joukossa mahdollistaa kymmenjärjestelmän, joka helpottaa laskutoimitusten suorittamista huomattavasti.

Nolla voidaan yhteen- ja vähennyslaskuissa jättää huomiotta. Jos jostain luvusta vähennetään nolla, luku ei muutu. Samoin jos johonkin lukuun lisätään nolla, luku säilyy samana.

Lukusuoralla nolla edeltää ykköstä. Kun yhdestä vähennetään yksi, tulos on nolla. Kun kahdesta vähennetään kaksi, tulos on nolla. Yleisesti voidaan sanoa, että kun jostain luvusta vähennetään sama luku, tulos on nolla.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus