Luvut ja laskutoimitukset

Negatiivisen luvun vähentäminen
Negatiivisen luvun vähentäminen vaatii hieman tarkkaavaisuutta. Lasketaan esimerkiksi kuusi miinus miinus kolme. Huomaa, että miinus kolme pitää kirjoittaa sulkeisiin, kahta miinusmerkkiä ei voi kirjoittaa peräkkäin. Vähennämme siis kuutosesta miinus kolme. Mitä ihmettä tämä tarkoittaa? Jos negatiivisen luvun lisääminen tarkoittaa vähentämistä, tarkoittaako negatiivisen luvun vähentäminen lisäämistä? Kyllä vain. Jos sulkumerkit poistetaan, miinusmerkit kumoavat toisensa. Sen voi muistaa vaikka siitä, että kahdesta miinusmerkistä saa koottua plusmerkin. Laskutehtävämme saa muodon kuusi plus kolme ja tulos on yhdeksän.

Negatiivisen luvun vähentämistä voi ajatella velan vähentämisenä. Jos minulla on seitsemän kolikkoa taskussa mutta olen samaan aikaan kaverille kolme kolikkoa velkaa, voidaan laskea että varallisuuteni on oikeasti neljä kolikkoa. Katsotaan nyt mitä tapahtuu kun velkaa vähennetään. Jos syntymäpäiväni kunniaksi kaverini lupaa vähentää velastani kaksi kolikkoa, velkani on enää yksi kolikko. Jos nyt laskemme uudelleen mikä varallisuuteni on, vastaus on kuusi kolikkoa. Varallisuuteni siis kasvoi neljästä kolikosta kuuteen kolikkoon, kun minulta vähennettiin kaksi kolikkoa velkaa.

Kerrataan vielä, mitä etumerkeille tapahtuu, kun lukuja lisätään tai vähennetään. Kirjoitan positiivisten lukujen etumerkit näkyviin, vaikka yleensä ne jätetään pois.

Jos lisätään positiivinen luku, vaikutus on positiivinen.
Jos vähennetään positiivinen luku, vaikutus on negatiivinen.
Jos lisätään negatiivinen luku, vaikutus on negatiivinen.
Jos vähennetään negatiivinen luku, vaikutus on positiivinen.

Tärkeää on muistaa viimeinen kohta. Miinus miinus on yhtä kuin plus.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus