Luvut ja laskutoimitukset

Negatiivisen luvun lisääminen
Negatiivinen luku voi olla yhteenlaskettava siinä missä positiivinenkin. Kun negatiivinen luku lisätään toiseen lukuun, se pitää kirjoittaa miinusmerkkeineen sulkeiden lisään. Esimerkiksi kolme plus miinus viisi kirjoitetaan näin.

Kun positiivisia ja negatiivisia lukuja lasketaan yhteen, on hyödyllistä muistaa että luku ja sen vastaluku kumoavat toisensa. Kun kolmoseen lisätään miinus kolme, tulos on nolla.

Positiivisten ja negatiivisten lukujen yhteenlaskun voi kuvitella mielessään kahden osapuolen taisteluksi. Kentälle jää henkiin vain sitä porukkaa, jota oli enemmän. Kolme plus miinus viisi on miinus kaksi.

Lukusuora on toinen tapa havainnollistaa yhteenlaskua negatiivisilla luvuilla. Muistat varmaan, että lukusuoralla siirrytään oikealle, kun johonkin lukuun lisätään positiivinen luku. Entä jos lisätään negatiivinen luku? Silloin lukusuoralla siirrytään vasemmalle.

Aiemmin opimme, että siirtyminen lukusuoralla vasemmalle tarkoittaa vähentämistä. Negatiivisen luvun lisääminen tarkoittaa siis vähentämistä. Jos lisään miinus kakkosen, tulos on sama kuin jos vähentäisin kaksi.

Palataan vielä alkuperäiseen esimerkkiimme. Voimme muuttaa esimerkkimme yhteenlaskun vähennyslaskuksi poistamalla sulkeet. Tällöin plusmerkki häviää ja jäljelle jää pelkkä miinus. Plus miinus on aina miinus. Vähennyslaskuksi saamme kolme miinus viisi ja sen tulos on miinus kaksi, kuten aiemminkin.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus