Algebra

Muuttujat ja lausekkeet
Matematiikan tehtävissä yritetään usein ratkaista jokin tuntematon suure. Se voi olla kappaleen pinta-ala, kulkuneuvon nopeus, lainan korko, lottovoiton todennäköisyys, tai jotain muuta. Laskutehtävä on helpompi kirjoittaa ja ratkaista, jos tämä tuntematon suure voidaan merkitä jotenkin. Suure voidaan ilmaista käyttämällä jotain sanaa, kuten pinta-ala, nopeus, tai korko. Yleisempää on kuitenkin käyttää tähän tarkoitukseen jotain kirjainta, koska yksi kirjain on nopeampi kirjoittaa kuin kokonainen sana. Se vie myös vähemmän tilaa. Käytetty kirjain voi olla mikä tahansa. Monien kirjainten käyttöä ohjaavat vanhat perinteet, joiden alkuperä on usein englannin- tai saksankielisissä teksteissä. Esimerkiksi iso A-kirjain kuvaa usein kuvion tai kappaleen pinta-alaa, ja pieni h sen korkeutta.

Näitä kirjaimia kutsutaan matematiikassa muuttujiksi, ja niillä voidaan tehdä laskutoimituksia aivan samalla tavalla kuin tavallisilla numeroilla. Muuttujan voi ajatella olevan jonkinlainen säiliö, joka sisältää luvun. Laskutehtävän lopuksi säiliön sisältämä luku paljastuu, muuttujan arvo selviää.

Ongelmaan saattaa liittyä monta erilaista muuttujaa, monta erilaista tuntematonta. Luvuista ja muuttujista muodostettua laskutehtävää kutsutaan lausekkeeksi. Joskus monta muuttujaa sisältävät lausekkeet voivat näyttää hyvinkin monimutkaisilta, mutta niitä ei tarvitse pelätä. Muuttujiin ja numeroihin pätevät samat laskusäännöt.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, ja ratkaise harjoitustehtäviä, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Testaa osaamisesi, treenaa ja suorita tämä oppitunti ratkaisemalla harjoitustehtäviä, sellaisia kuin tämä:

\(a\) on \(-6\), \(b\) on \(5\) ja \(c\) on \(-9\). Paljonko on \(a \cdot b + c\) ?

Ratkaise tehtäviä

Tämän oppitunnin on suorittanut tähän mennessä 975 henkilöä, viimeisimpänä Venla. Hienoa!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus