Luvut ja laskutoimitukset

Muistiin merkitseminen yhteenlaskussa allekkain
Aiemman oppitunnin aikana opettelimme allekkainlaskun perusteet. Nyt näytän sinulle, miten allekkain lasketaan yhteen mitä lukuja tahansa.

Lasketaan yhteen kolme lukua, yhdeksänsataa viisikymmentäkahdeksan, sata kahdeksankymmentäviisi sekä seitsemänkymmentäkaksi.

Aloitetaan allekkain yhteenlasku oikealta, kuten aina. Lasketaan yhteen kahdeksan, viisi ja kaksi. Päässä laskemalla saamme tulokseksi viisitoista. Mihin se merkitään? Sarakkeeseen viivan alle mahtuu vain yksi numero, joten kirjoitamme sinne vain vitosen. Ykkösen merkitsemme muistiin seuraavan sarakkeen päälle. Se on oikeassa paikassa, sillä muistathan että toinen sarake oikealta kertoo kymmenten määrän.

Seuraavaksi lasketaan yhteen kymmenet. Nyt otetaan yhteenlaskuun mukaan muistiin merkitty ykkönen. Lisätään siihen viisi, kahdeksan ja seitsemän, ja saamme tulokseksi kaksikymmentäyksi. Taas jaamme luvun kahteen osaan, ykkönen merkitään viivan alle ja kakkonen merkitään muistiin seuraavaan sarakkeeseen.

Seuraavaksi lasketaan yhteen sadat. Aivan kuten aiemmin, muistiin merkityn kakkosen on oltava mukana kun sarakkeen lukuja lasketaan yhteen. Kaksi plus yhdeksän plus yksi on kaksitoista. Koska olemme jo laskeneet yhteen kaikki sarakkeet, meidän ei enää tarvitse merkitä muistiin mitään. Viivan alle kirjoitamme ykkösen ja kakkosen. Yhteenlaskun tuloksen kirjoittamiseen tarvitaan neljä saraketta, mikä tarkoittaa että ensimmäiseksi kirjoitettu ykkönen merkitsee tuhatta. Kolmen lukumme summa on tuhat kaksisataa viisitoista.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus