Luvut ja laskutoimitukset

Miinusmerkki ja sulkeet
Sulkumerkkejä käytetään laskutoimitusten laskujärjestyksen muuttamiseen. Tarkastellaan laskutehtävää kolmekymmentä miinus suluissa viisi miinus neljä.

Sulkeiden sisään kirjoitettu lasku on suoritettava ensimmäisenä. Aloitamme siis vähentämällä ensin viidestä neljä. Erotus on yksi. Kun se vähennetään kolmestakymmenestä, saadaan kaksikymmentäyhdeksän.

Onko mahdollista poistaa laskutehtävästä sulkeet siten, että lopputulos säilyy samana? Kyllä vain.

Kun sulkeiden edessä on plusmerkki, sulkeet voi aina poistaa ilman muita toimenpiteitä. Tässä esimerkissämme sulkeiden edessä on kuitenkin miinusmerkki. Se pitää muuttaa plusmerkiksi, jotta voimme poistaa sulkeet.

Sulkeiden edessä oleva miinusmerkki voidaan muuttaa plusmerkiksi mikäli samalla vaihdetaan sulkeiden sisällä kaikkien lukujen etumerkit. Negatiivisista luvuista tehdään positiivisia ja päinvastoin. Voimme tehdä näin, sillä luvun vähentäminen on sama asia kuin sen vastaluvun lisääminen.

Esimerkkilaskussamme sulkeiden sisällä on plus viisi ja miinus neljä. Vaihdamme niiden etumerkit ja sulkeiden edessä oleva miinus muuttuu plussaksi. Laskutehtävämme näyttää nyt tältä: Kolmekymmentä plus suluissa miinus viisi plus neljä.

Koska sulkeiden edessä on nyt plusmerkki, sulkeet voidaan poistaa. Lopulta tulokseksi saadaan kaksikymmentäyhdeksän, kuten aiemminkin.

Kerrataan vielä: Kun sulkeiden edessä on miinusmerkki, sulkeiden sisällä olevien lukujen etumerkit pitää vaihtaa jos sulkeet poistetaan.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus