Luvut ja laskutoimitukset

Lainaaminen vähennyslaskussa allekkain
Aiemman oppitunnin aikana opettelimme miten yksinkertaisia vähennyslaskuja lasketaan allekkain. Nyt näytän sinulle, mitä tarkoittaa lainaaminen, kun vähennetään allekkain.

Vähennetään luvusta kolmesataa neljäkymmentäkaksi luku kaksisataa kuusikymmentäneljä. Kirjoitetaan luvut allekkain siten, että vähentäjä on alimmaisena.

Aloitetaan vähentäminen oikealta. Ensimmäiseksi pitäisi vähentää luvusta kaksi luku neljä. Tämä on ongelmallista, koska kaksi on pienempi luku kuin neljä. Jotta voisimme suorittaa vähennyslaskun, käytämme lainaamiseksi kutsuttua menetelmää. Lainaamme seuraavasta sarakkeesta ykkösen. Se tarkoittaa, että sarakkeen nelosesta vähennetään yksi, jäljelle jää kolme. Lainaamamme ykkösen perään kirjoitamme kakkosemme ja saamme siitä luvun kaksitoista. Nyt voimme vähentää. Kaksitoista miinus neljä on kahdeksan, merkitään tämä viivan alle.

Seuraavassa sarakkeessa on nyt ylhäällä jäljellä kolmonen, josta pitäisi vähentää kuusi. Taaskaan ei voi vähentää, joten pitää lainata. Lainaamme seuraavasta sarakkeesta, kuten aina. Lainaamamme ykkösen kirjoitamme kolmosemme eteen ja saamme siitä luvun kolmetoista. Siitä vähennämme kuutosen, viivan alle jää seitsemän.

Vähennyslaskumme on melkein suoritettu. Viimeisessä sarakkeessa kolmosesta on käyty lainaamassa, joten jäljellä on kaksi. Kun siitä vähennetään kaksi, jäljelle jää nolla. Nollaa ei luvun eteen yleensä kirjoiteta, joten pyyhitään se pois. Kaikki sarakkeet on nyt käsitelty ja vastauksemme on valmis: seitsemänkymmentäkahdeksan.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus