Luvut ja laskutoimitukset

Kymmenestä miljoonaan
Yksi sormi on ikivanha laskennan perusyksikkö. Ihmisellä on yleensä kymmenen sormea, joten lapsi oppii jo varhain laskemaan kymmeneen. Tämän oppitunnin aikana käyn läpi suurten lukujen nimet kymmenestä miljoonaan. Kymmenen kirjoitetaan näin: ykkönen ja nolla.

Kuinka suuri luku saadaan, kun lasketaan yhteen kymmenen ihmisen sormet? Kymmenen, kaksikymmentä, kolmekymmentä ja niin edelleen. Emme sano kymmenen kymmentä vaan sanomme sata.

Sata kirjoitetaan näin: ykkönen ja kaksi nollaa. Sata on jo aika iso luku. Se voi kuvata esimerkiksi pienen alakoulun oppilaiden lukumäärää. Isommassa koulussa voi olla oppilaita useampi sata.

Jos laskemme yhteen kymmenen pienen alakoulun oppilaat, kymmenen sadan oppilaan joukkoa, lopputulos on tuhat oppilasta. Tuhat kirjoitetaan näin: ykkönen ja kolme nollaa. Tuhat henkeä on suuri määrä ihmisiä. Esimerkiksi yhteen ruotsinlaivaan mahtuu noin kaksituhatta ihmistä.

Tuhansia voidaan myös laskea yhteen. Tuhat, kaksi tuhatta, kolme tuhatta ja niin edelleen. Kymmenen tuhatta kirjoitetaan näin: ykkönen ja neljä nollaa. Tai oikeastaan ykkönen, nolla ja kolme nollaa. Kun luvussa alkaa olla paljon nollia, kolmen peräkkäisen nollan eteen lisätään usein piste tai pieni väli, kuten tässä. Se parantaa luettavuutta. Kymmenen tuhatta on jo pienen kaupungin väkiluku. Helsingin olympiastadionilla on istumapaikat noin neljällekymmenelletuhannelle ihmiselle.

Kun yhdistetään kymmenen kymmenen tuhannen ihmisen joukkoa, koossa on sata tuhatta. Sata tuhatta kirjoitetaan näin: ykkönen ja viisi nollaa. Suomen suurimmissa kaupungeissa asuu satoja tuhansia ihmisiä. Sadan tuhannen asukkaan kaupunkeja ovat esimerkiksi Lahti ja Kuopio. Pääkaupungissa Helsingissä asuu noin kuusisataatuhatta ihmistä.

Myös satoja tuhansia voi laskea yhteen. Sata tuhatta, kaksisataa tuhatta, kolme sataa tuhatta ja niin edelleen. Lopulta olemme laskeneet miljoonaan. Miljoonassa on kuusi nollaa. Miljoona on jo niin suuri luku, että sen kokoa on vaikea hahmottaa. Pääkaupunkiseudulla elää noin miljoona ihmistä ja koko Suomen väkiluku on noin viisi ja puoli miljoonaa.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Tähän oppituntiin ei tällä hetkellä liity harjoitustehtäviä. Mutta niitä on tulossa palveluun myöhemmin!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus