Luvut ja laskutoimitukset

Jakolasku murtoluvuilla
Kuten tiedämme, murtolukujen kertolasku on helppoa. Kerrottavien murtolukujen osoittajat kerrotaan keskenään ja nimittäjät kerrotaan keskenään. Jakolasku ei ole juuri sen hankalampaa. Avuksi otetaan käänteisluvun käsite.

Toistensa käänteisluvuiksi kutsutaan lukuja, joiden tulo on yksi. Esimerkiksi kun neljä kerrotaan yhdellä neljäsosalla, saadaan tulokseksi yksi. Neljän käänteisluku on siis yksi neljäsosa, ja yhden neljäsosan käänteisluku on neljä.

Neljä voidaan kirjoittaa muodossa neljä jaettuna yhdellä. Sen käänteisluku saadaan, kun tämän murtoluvun osoittaja ja nimittäjä vaihdetaan keskenään. Tämä pätee yleisesti kaikkiin murtolukuihin. Murtoluvun käänteisluku saadaan, kun osoittaja ja nimittäjä vaihdetaan keskenään.

Palataanpa murtolukujen jakolaskuun. Luku jaetaan murtoluvulla kertomalla se kyseisen murtoluvun käänteisluvulla. Otetaan esimerkiksi tehtävä, jossa viisi jaetaan kahdella kolmasosalla. Vastaus saadaan kertomalla viisi kahden kolmasosan käänteisluvulla, eli kolmella kahdesosalla. Vastaus on viisitoista kahdesosaa, eli seitsemän ja puoli.

(Äsken luit oppituntivideon käsikirjoituksen. Katso video, ja ratkaise harjoitustehtäviä, niin opit asian! Alla voit kysyä apua, jos jotain jäi epäselväksi.)

Testaa osaamisesi, treenaa ja suorita tämä oppitunti ratkaisemalla harjoitustehtäviä, sellaisia kuin tämä:

Paljonko on \(\frac{6}{7} : 4\) ?

Ratkaise tehtäviä

Tämän oppitunnin on suorittanut tähän mennessä 541 henkilöä, viimeisimpänä Ninna. Hienoa!

Tämä oppitunti edellyttää:

Tämä oppitunti on edellytys näille:

Aivoapinan verkkokaupasta fanihintaan paidat, mukit, juomapullot, kuoret mobiililaitteille ynnä muuta! Tutustu!
comments powered by Disqus